Netcongestie in het stroomnet en het afbouwen van de salderingsregeling
Momenteel is er veel te doen over terugleveren van teveel opgewekte zonnestroom. Als deze ‘zonnestroom ‘meer is dan wat er op dat moment in huis wordt gebruikt, dan wordt het overschot aan stroom terug geleverd aan het elektriciteitsnet. Deze stroom wordt dan beschikbaar gesteld aan andere huishoudens en bedrijven die elektriciteit nodig hebben.
Er zijn echter situaties waarin het elektriciteitsnet niet genoeg elektriciteit kan opnemen, zgn netcongestie of file op het stroomnet. De spanning op het net loopt dan teveel op. Er zijn verschillende manieren om dit op te lossen. Bedrijven kunnen extra stroom (installaties/ fabrieken) ‘aanzetten.’) Of netbeheerders kunnen consumenten stimuleren om apparaten die veel stroom verbruiken, zoals de wasmachine, overdag te gebruiken, om zo de extra stroom uit het net op te gebruiken. Ook worden er tegenwoordig steeds vaker zonnepanelen uitgezet, om overbelasting te voorkomen. Omvormers kunnen automatisch uitgaan als het voltage van het net boven een bepaalde spanning komt. Als het net overvol is, kan dat dus betekenen dat je tijdelijk geen zonnestroom terug kan leveren aan het net (salderen).
Een derde oplossing is het net uitbreiden of aanpassen door bijvoorbeeld het aanleggen van dikkere kabels, waardoor er meer stroom doorheen kan bij dezelfde spanning. Behalve dikkere kabels aanleggen, een zeer kostbare operatie, kun je het net ook uitbreiden. Bijvoorbeeld door meer gebruikers op een net aan te sluiten – of een net juist lokaler te houden, zodat er niet te veel huishoudens op aangesloten zijn die kunnen terugleveren.
Kortom, deze netcongestie en onbalans in het stroomnetwerk is een groot probleem. Volgens Jan Willem Zwang (Energy Trendwatcher) heeft TenneT in de afgelopen periode veel vaker noodvermogen af moeten roepen. Noodvermogen wordt door de netbeheerder gebruikt om de onbalans in het stroomnet te reguleren (dit kan opregelend of afregelend zijn, afhankelijk van de situatie. Dit probleem van onbalans wordt door sterke groei van zonnepanelen steeds groter. Een oplossing voor dit probleem is het opslaan van energie, bijvoorbeeld door middel van Thuisbatterijen. Door middel van deze accu's in huis kan overtollige stroom op een zonnige dag worden opgeslagen, waardoor overbelasting goed kan worden gereguleerd. 'S avonds wordt dan de opgewekte stroom weer gebruikt. Thuisbatterijen zijn daarmee niet alleen goed voor de portemonnee, maar dragen zij ook bij aan een duurzamere en schonere wereld!
Een bijkomend probleem voor eigenaren van zonnepanelen is dat per 1 januari 2027 volgens het nieuwe regeringsakkoord de salderingsregeling zal worden afgeschaft. Dit betekent dat je dus steeds vaker zonnestroom op zal wekken die terug het net in stroomt, zonder terugleververgoeding. Of zelfs met terugleverboetes!. Ook hier zijn Thuisbatterijen een oplossing. Overdag kan de Thuisbatterij worden geladen (en dus minder teruglevering), en s ’avonds wordt de batterij ingezet als eigen energiecentrale. Je bent daardoor niet meer afhankelijk van salderen en terugleverboetes. Omdat je door een combinatie van dynamische stroomtarieven en slimme laadsoftware ook gebruik kunt maken van hoge en lage stroom tarieven gedurende de dag kan je hiermee nog extra besparen op je energierekening!