Bijna alle energie leveranciers hebben nav het continueren van de salderingsregeling terugleverkosten ingesteld. Deze 'terugleverboetes' zijn ontstaan als gevolg van de groei van zonne-energie en de toename van huishoudens die zelf energie opwekken met zonnepanelen.
Afhankelijk van de situatie in een huishouden kan dit variëren van enkele tientallen tot enkele honderden euro's per jaar !
Met een Thuisbatterij en een dynamisch contract kunnen deze terugleverkosten worden voorkomen. Hiermee kun je overdag opgewekte energie opslaan en 's avonds gebruiken. Zo minimaliseer je de teruglevering aan het net. In combinatie met een dynamisch energiecontract kan je overdag goedkope stroom inkopen (naast zonnestroom) en stroom die over is ’s avonds duur verkopen. Met een dynamisch contract zijn de terugleverkosten van evt teveel opgewekte stroom minimaal (laag tarief). Dit gaat allemaal geheel automatisch met een slim energie managementsysteem. Zo ben je duurzaam en goedkoper uit.
Naast een Thuisbatterij zijn er nog andere mogelijkheden om terugleverkosten te voorkomen:
1) Zo kun je proberen het eigen verbruik te optimaliseren. Probeer zoveel mogelijk van de opgewekte stroom direct zelf te gebruiken. Hoe meer je direct verbruikt, hoe minder je teruglevert aan het net. Dit kan ook middels de inzet van slimme Apparaten zoals thermostaten, tijdschakelaars en energiezuinige apparaten.
2) Daarnaast is het mogelijk om extra te verdienen door de Thuisbatterij te laten handelen op de verschillende energiemarkten. Deze markten spelen een belangrijke rol in het balanceren van vraag en aanbod van stroom en bijbehorende prijsbepaling. Consumenten konden reeds middels een dynamisch stroomcontract gebruik maken van dynamische prijzen op de EPEX-sport markt (de zgn. Day ahead markt). Deze prijzen zijn 1 dag van tevoren bekend en wisselen per uur. Huishoudens met een Thuisbatterij kunnen gebruik maken van deze spread in energietarieven, door goedkoop te laden met de batterij bij een laag stroomtarief en stroom te verkopen bij een hoog tarief, naast de optimalisatie van het eigen stroomverbruik en het voorkomen van terugleverboetes.
Naast deze Day ahead markt bestaat ook de zgn. Onbalans markt. Op deze stroommarkt worden door grote stroomproducenten en afnemers stroomtekorten of overschotten aangeboden, waarmee de netbeheerder vraag en aanbod beter kan balanceren en zo het stroomnet stabiel kan houden. Door de grote groei van zonnepanelen kan er op een zonnige dag met weinig verbruik een (onverwacht) overschot aan stroom ontstaan, doordat de zon meer schijnt of doordat er toch minder stroom wordt verbruikt dan ingeschat. Andersom kan het ook voorkomen dat er te weinig stroom beschikbaar is. De netbeheerder moet deze onbalans regelen, d.m.v. af en opregelen van vraag en aanbod. Vroeger was deelname aan de onbalans markt voorbehouden aan grote energiespelers. Tegenwoordig is het mogelijk om met je eigen Thuisbatterij ook te handelen op deze onbalans markt, via een dynamische energieleverancier en zgn. aggregator. De tarieven en potentiële opbrengsten op deze markt zijn groter dan met zelfconsumptie en handelen op de Epex spotmarkt. In plaats van uurprijzen werkt deze markt met kwartierprijzen, deze prijzen kunnen snel fluctueren afhankelijk van tekort of overschot aan elektriciteit. Dit kan leiden tot hogere winsten, maar heeft ook een hogere mate van onvoorspelbaarheid.
Wat heb je nodig?
Om met onbalanshandel aan de slag te gaan heb je 3 dingen nodig: een dynamisch energiecontract (bijv via Bliq en Frank Energie) , een Thuisbatterij en een aggregator. Deze tussenpartij is nodig om te handelen op deze markt. Deze tussenpartij bundelt de capaciteit en het vermogen van de aangesloten thuisbatterijen zodat meer capaciteit beschikbaar is om te handelen. Sherlok Smart Energy is de one-stop-shop voor al deze zaken.
Met een Thuisbatterij van 10kwh is het mogelijk om een geschat rendement te halen van ca €1.000-€1200,- per jaar.
De terugverdientijd van een thuisbatterij ligt dan, afhankelijk van de gekozen batterij, tussen de 4 en 6 jaar. Terwijl de verwachte levensduur tot 20 jaar is. Als je gebruik maakt van slim stroom handelen krijg je de btw van het aankoopbedrag terug (https://www.sherloksmartenergy.nl/nu-btw-teruggave-op-een-thuisbatterij)
Thuisbatterijen zijn daarmee niet alleen goed voor de portemonnee, maar dragen zij ook bij aan een duurzamere en schonere wereld! Want met die aansturing houden we ons stroomnet in balans en lossen we congestie op.
Let wel, met het handelen op de onbalansmarkt heeft je energieleverancier de volledige controle over de Thuisbatterij. Het algoritme bepaalt wanneer stroom wordt ingekocht of verkocht (laden en ontladen van de batterij). Hiervoor is dus ook een premie beschikbaar. Sherlok Smart Energy neemt voor u alles uit handen en installeert en ontzorgt. U krijgt na installatie een compleet pakket, bestaande uit thuisbatterij en omvormer en een energiemanagement software systeem. Hiermee wordt alles automatisch geregeld.
Nog even de voordelen van een Thuisbatterij op een rij:
1) Met een thuisbatterij kun je als huishouden meer van je eigen opgewekte stroom gebruiken. Gemiddeld wordt ongeveer 30% van de zonnestroom zelf verbruikt.4. De rest gaat dus via het stroomnet. Met een Thuisbatterij kun je dat percentage verhogen tot ca 80 procent5. Zo bespaar je meer op je energierekening en ben je minder afhankelijk van je energieleverancier
2) Met een Thuisbatterij voorkom je hoge terugleverkosten van energiebedrijven. Door eigen stroom op te slaan in een Thuisbatterij, hoeft er geen of minder stroom te worden teruggeleverd. Zo voorkom je dat je een vergoeding moet betalen aan je energiebedrijf voor eigen opgewekte stroom.
3) Je kunt geld verdienen met je Thuisbatterij. Door slim gebruik te maken van de prijsverschillen op de verschillende energiemarkten met een dynamisch energiecontract kun je de Thuisbatterij inzetten om stroom in te kopen bij lage prijs en te verkopen als de prijs hoog is. Zo kun je extra inkomsten genereren.
4) Je draagt bij aan een duurzamer energiesysteem. Door je Thuisbatterij te koppelen aan een slimme meter en een energiemanagementsysteem, kun je de balans op het elektriciteitsnet helpen bewaren. Zo voorkom je dat er te veel of te weinig stroom op het net komt, wat kan leiden tot storingen of verspilling. Je Thuisbatterij kan ook dienen als noodstroomvoorziening bij een stroomuitval.
Voor meer informatie en vrijblijvend advies neem contact met ons op.